• Abonner på nyheter
  • FacebookFølg oss
  • KontaktKontakt oss
  • Language

Friluftsliv

Alt ligger tilrette for å nyte et godt og allsidig friluftsliv i Klæbu. Dette er en kommune med masse friområder, og som Nidelven stille renner gjennom.

På vinteren er det oppkjørte skiløyper på Nordmarka og i Vassfjellet. Sjekk forholdene på "Skisporet"

 

Ønsker du noe mer eksotisk og ikke er avhengig av oppkjørte skiløyper kan du oppsøke "uberørte" Brungmarka.

På sommeren vil vi særlig fremme mulighetene for fiske i Nidelven.

Forslag til turer i Klæbu

Du kan finne mange forslag til turer i Klæbu på nettsiden "God tur"

Vi ønsker deg god tur i Klæbu!

Vassfjellet

Vassfjellet er et sentralt friluftsområde som ligger i Klæbu, Melhus og Trondheim kommune.  Området er det eneste virkelig høyfjellsterrenget (710 m.) sentralt i regionen, og er velegnet for friluftsliv hele året.  Utsikten fra den flate toppen er fremragende.

Vassfjellet har en variert og fin natur, et variert planteliv og et rikt fugleliv.  Området brukes til ski og fotturer, soppsanking, bærplukking, turorientering, skiidrett, skogsdrift, sauebeite, småvilt og storviltjakt og litt sportsfiske.

Skjøla på nordsiden er et sentralt utgangspunkt (ved fylkesvei 704 mellom Sandmoen og Klæbu) hvor det er parkeringsplass for 200 biler. 

Neste mulighet er Tanem, hvor man fra Tanemsflata hele året kan følge en skogsvei oppover og sørover.  Nærmeste parkering for dette alternativet i helgene er Vassfjelltorget.

Vassfjellet skiheiser er en tredje mulighet.  Sommers dag er det herfra greit å ta seg oppover mot toppen langs heistraseen, og vinters dag kan også folk med turski ta heisen opp.  Ved skianlegget er det parkeringsplass for 500 biler og servering om vinteren.

Om vinteren kjøres det opp skiløyper langs østsiden og sørsiden av fjellet mellom Skjøla og Rønningsbakken.  Løypa føres ned til Vassfjellet skiheiser og til Langmyra, hvor det er en 11 km lang rundløype.  Dette gir muligheter for lange skiturer langs preparerte spor, men ellers er det utallige muligheter i Vassfjell-traktene for dem som ønsker å ferdes på egen hånd, utenfor allfarvei og preparerte spor.

 

Brungmarka

Brungmarka ligger sør for den vestlige delen av Selbusjøen og går mot vest over i Flåmarka.  Fra Selbusjøen stiger terrenget ganske bratt opp til om lag 350 meter for deretter å flate noe ut. 

Skogstraktene lengst nord i Brungmarka ligger på mellom 400 og 450 meter mens fjelltraktene lengst sør ligger på 600 til vel 800 meter med det 941 meter høye Reinsfjellet i sørøst som høyeste punkt.

Brungmarka (og Flåmarka) utgjør den nordvestligste delen av et stort, sammenhengenede og i stor grad uberørt skog- og fjellområde som ligger mellom Selbu og Tydal i øst, Selbusjøen, Brøttem og flå i nord, Gauldal i vest og sør, og med Glåmos og Aursunden som en naturlig søndre begrensning.  Dette enorme området er Trondheims nærmeste villmarksområde med vidstrakte skoger, fjellvidder og fjell som rager opp mot tusen meter, og som Brungmarka er en liten del av.

Fotturer
Med unntak av skogsbilveiene som går inn i Brungmarka, er dette et turterreng uten gjennomgående veier, merkede stier serveringssteder og overnattingssteder.  Den som ferdes her over flere dager basere seg på telt, og man må kunne orientere ved bruk kart og kompass, evt. GPS. 

Mulighetene for både korte og lange fotturer nærmest ubegrensede.  Vil man langt inn i marka kan en kombinasjon av sykkel- og fottur være gunstig.  Brungfjellet (637 m.) og Sandafjellet (649 m.) er fine turmål for dagsturer.

Skiturer
Brungmarka er godt egnet til turer også vinterstid, men det er forholdsvis bratt opp før terrenget flater ut.  Det finnes ingen faste oppkjørte løyper.  Dette er et skiterreng først og fremst for de dem som foretrekker turer litt utenfor allfarvei og som liker å tråkke sine egne spor.  I mars og april, når dagene begynner å bli lange, er det fult mulig å ta seg gjennom Brungmarka og videre sørover til Singsås eller Støren i løpet av dagen.  Begge turene er ca 40 km.lange og krever at man er i god form.

Adkomst
Den mest brukte adkomsten til Brungmarka går gjennom Brøttem i Klæbu.  Avkjørelsen fra 704 forbi Brøttem gård merket med skilt ned til parkeringsplass ved brua over Selbusjøens vestende. Herfra er det bygget skogsveier inn Brungmarka, men disse er stengt med bom ved brua. 

På den andre siden av brua deler veien seg i tre.  Vil man raskt og effektivt inn i området til fots, er det greies å legge kursen rett frem og ta opp langs en en bratt skogsvei rett mot sør.  Veien ender straks man kommer opp på toppen av åsen (før Sikatjønna), og så er det bare å begi seg videre sørover, for eksempel mot Storavatnet og derfra opp på Brungfjellet.  Med sykkel kommer man lengst inn i området ved å velge veien til venstre. 

En annen adkomst til området er er skogsbilveien (bomvei) som tar opp fra Fremo til parkeringsplass ved Rangåa.  Herfra kan sti følges inn til Brunga og Brungafjellet.

Sørfra kan man komme inn mot Brungmarka via veien som tar av fra Lundamo østover til innsjøene Håen og Samsjøen.  Parkering ved Samsjøen gir en forholdsvis grei tur (ca.7km) opp til toppen av reinsfjellet.

Nordmarka

Nordmarka som ligger øst for Klæbu sentrum og sør for Jonsvassområdet i Trondheim, byr på et småkuppert, fint og familevennlig terreng hvor det er fint å dra på tur både sommer og vinter.

 Nordmarka består i stor grad av barskogskledde åser og åpne myrområder  med små fiskevann, bekker og dyrkamark. I sør går det skogkledde terrenget bratt ned mot Selbusjøen. I øst grenser området opp mot kommunegrensen til Selbu. I nord ligger Jonsvassområdet og Trondheim. Langåsen er høyeste punkt  - 516 meter over havet.

Adkomst
Områdene er lett tilgjengelige både til fots, med sykkel og bil. Utgangspunkt kan  bl.a. være turstien fra Klæbu sentrum, via bomveg til parkeringsplassen ved Gjenvollhytta eller fra parkeringsplassen på Saksvikvollen i Trondheim. Det går buss fra Trondheim til Bjørkli ved Selbusjøen. Derfra er det ca. 3-4 km. til Gjenvollhytta.

På skitur
Nordmarka har fine preparerte turskiløyper. Skisporene prepareres slik at de skal være nye på lørdager og søndager, men husk at vær og vind kan endre forholdene. Fra Klæbu sentrum er det skiløype på ca 6 km til Gjenvollhytta og rundløypene ved Torberga og Langåskjølen.

Rundt Langåskjølen og Grønkjølen er det en 12 km. lang familevennlig rundløype i lett terreng som kan forlenges med ca. 3 km. over Langåsen. Storparten av løypa går i skog, men på Langåsen (516 m) kommer man såpass høyt til værs at terrenget får et visst heipreg. Denne rundløypa nås lettest fra Saksvikvollen eller Gjenvollhytta.

Rundt Torberga  er det en rundløype på ca. 12 km. Her er det kuppert terreng  med flere fine utsiktpunkter. Løypa nås fra Klæbu sentrum og fra Gjennvollhytta.

Sjekk forholdene på "Skisporet"

Gjenvollhytta
Gjenvollhytta ligger fint til i Gjenvollåsen øst i Nordmarka.

Det er bilvei (bomvei) helt frem til hytta via Brøttem og parkeringsplass for omlag 200 biler. Hytta er i skisesongen åpen hver søndag fra kl 10 til 16. Foruten å fungere som skihytte, kan hytta også leies til forskjellige arrangementer. 

  Allemannsretten